ТДК

Официален сайт на група ТДК

ТДКуратор: Последните ще бъдат първи

Публикувано от на Jan 29, 2015

Дойде време да си идете
и да ни оставите
че след години
Някой и за нас да надраска същите редове

Не, ще ти отговоря
гласовете вече не са малки
вият свои пътища
И чакат да се чуят един друг

Един по един по един се сбират
Да станат
Броят на цифрите в часовника
Откакто той тиктака наобратно
И чака този момент
На гибел и триумф

1

Paranormal и Лопатарка

Приятели, съвсем резонно този куратор се ражда в навечерието на второто поред събитие от „ Последните първи“. На 30.01.2015 г. двете банди в подзаглавието елегантно ще оправдаят имената си и безцеременно ще ни отвеят. Ако някой се съмнява, не ги е чувал или е заклет скептик към възможностите на вече протърканото от споменаване младо поколение, нека просто да дойде.

Дотук с представянето на самото събитие, вече ви е пределно ясно какво ще е то в същността си. По-важното са самите участници, посланието зад тях и концерта, както и моментът, в който се случва този концерт.

2

Лопатарка – странна птица, не особено популярна, може би само сред по-заклетите орнитолози. В България Лопатарка е критично застрашен вид. Била е подложена на гонения, бракониерства, систематично, постоянно и ежедневно изтребване. Била е принудена да мигрира, да се установи далеч от дома и да бъде силна и решителна, разчитайки само на себе си.
Но Лопатарка съществува – не само съществува, тук е пред нас и твори. А утре ще полети пред самите нас, ще покаже, че напълно застава за еквивалента на червената книга – „Последните първи“, и ще покаже защо съществуването ѝ е нужно нам – защото тя самата е последният, който ще бъде пръв.

3

Не знам дали разбрахте, какво всъщност е „Последните Първи“.  Това не е марка на ТДК – ни най-малко. Тези хора и банди не ги избираме ние. Те се избират сами. Привидно без прилика, нали? Ами елате, вижте и почувствайте.

Различията на тези банди са чисто формални, да речем обществени, социални. Както всъщност са всички наши различия, между обикновените хора, като нас и вас и всички останали. Наистина ли теб, приятелю, те интересува, кой е черен и кой е бял, а и кой с коя ръка яде? Не мислим – нито пък нас. Подаването на ръка между бандите е въпрос на себеуважение, на себеразбиране, на обединение. Защото проблем номер 1, с който се сблъскваме, е фалшивото разделение, водещо до алиенация, до приоритизиране на индивидуалното. Не, приятели, никой от нас не е по-различен от другия. Но да продължим.

4

Paranormal – пловдивският нестихващ творчески бръснач. За тях мисля да ви споделя една кратка история, тази история няма завръзка, развръзка и нещо кой-знае-какво запомнящо се, от структурна гледна точка, но смятам че е необходима.

На един от последните им концерти, на които присъствах, в STAGE 51, те имаха несполука и им се наложи да свирят без барабанист. Все не им случваше да намерят барабанист, който да се задържи (не се притеснявайте, вече си имат сериозен човек). И тогава бяха принудени да свирят с акомпанимент от предварително записани барабани. И какво може да се очаква от такова представяне – ще кажете половинчато, нескопосано, недовършено, може би ? И ето го очакваното „ да, но не“:

 

Да, но не.

 

Това за мен лично беше най-внушителният концерт на Paranormal. Защото двамата човека на сцената, с присъствието си, със себераздаването си, със силата, която идва от очите на публиката, успяха да залеят с емоцията си смаяните души на зрителите. Как е да ти отрежат единия крайник и ти все пак да си готов да се биеш до смърт. И да победиш. Затова и те са Последните първи.

5

Та тук е време за заключение. Време е да „заключим“ различията си, заклеймявайки ги като изфабрикуван инструмент. Поставяйки под въпрос първичните си мисли, ние ставаме хора – единомислещи приятели и съмишленици. Такива, каквито сме всъщност. Елате утре, живейте и си тръгнете щастливи. Последните ще бъдат първи!

ПОСЛЕДНИТЕ ПЪРВИ
ЛОПАТАРКА
PARANORMAL
30.01.2015г.

20:00
„Петното на Роршах“