ТДК

Официален сайт на група ТДК

ТДКуратор: Александър Караджов – „Човешките пътища не водят до никъде, важното е да вървиш“

Публикувано от на Nov 17, 2014

1

Предполагам в момента се питате кой е Александър Караджов. Ако трябва да съм честен и аз не знаех допреди няколко месеца. Сега имам удоволствието да ви разкажа за него, дейността му и най-вече – влиянието му върху нас!
В началото на лятото в нашите глави се зароди идеята да посетим места в България, които не са добре познати на повечето хора. Целта беше да се направи експедиция из българския нрав, характер, дори самото ни съзнание, за да можем да опознаем по–добре самите себе си… Точно това потърсихме в живите свидетелства на историята – изоставени селища, както и неизвестни светилища и храмове, които са занемарени, но мистицизъмът и истината са останали да покълнат там, увивайки ги с изтъкана от магия от обвивка. Става дума и за непримиримите пред хоризонта долини и равнини, предпазени от внушителните великани – нашите хълмове и планини.

2

Не мога да остана равнодушен дори само спомняйки си за нещата, които видяхме благодарение на този човек. Та, с какво точно се занимава Александър Караджов? Той е пътеписец, авантюрист и, мога да кажа, умел разказвач. Всичко това той помещава в своя блог – http://www.alexanderkaradzhov.blogspot.com/. Разказвайки перипетии, заснемайки кръгозора пред себе си и добавяйки ненатрапчив, искрено чист елемент на разсъждение за картините, на които става свидетел, Александър Караджов е способен да ви накара да се чувствате все едно го държите за ръка и сякаш той, летейки, ви пренася през най – красивите кътчета на света. Да, и ще успее да ви убеди, че те се намират в България. Това е и причината, поради която отделяме специално внимание на този човек. Дали целенасочено или не, аз, като любител на красотата, се усетих досущ горд, че живея в България и че имам възможност без набеденото огорчение от прениването на която и да е граница да зърна местенцата, за които Александър разказва. Любовта и вдъхновението при вида на тези гледки и при прочита на съвсем реалистичните разкази са причина за отприщен креативизъм и глътка свобода.

3

4

Знам, че много от вас обичат да пътуват, да се качат на превозно средство, на влак, на кола или просто на стоп и да изчезнат от обществото, да се обгърнат с нещо непознато и да заживеят с новото. Да обикнат природата, да я разберат, да се влюбят в липсата на установен покрив и в кръвта им да тече ентусиазмът на откривателя. Знам това, защото и аз съм го изпитвал, а Александър -аз мисля, че той е дефиницията на тези неща. Но не искам да ви разказвам повече, само искам да споделя, че живеем в трудно време, в което много хора не могат да намерят довод да останат в България (доста дори отричат корените си), но наистина си заслужава, дори само заради красивата природа, защото „Всеки природен факт е символ на някой духовен факт. Всяко явление в природата съответства на някое състояние на ума“ и това, че тук имаме толкова „творби“, съвсем не е случайно. Не заключвайте умовете и сърцата си за това, отприщете сетивата си и се насладете на това, което е пред вас. С такава сила всеки от нас е непобедим.

5

Сега ви оставяме да се насладите на част от фотографиите на Александър. Надяваме се, че това ще подтикне интереса ви към неговият блог и че повече хора ще могат да споделят идеалите ни. Благодарим ви!
До скоро ТДКастовци!

Линк към блога на Александър Караджов – http://www.alexanderkaradzhov.blogspot.com/
Александър Караджов във Фейсбук  – https://www.facebook.com/AlexKaradzhov